Τελευταία Νέα

Δείτε τα όλα

Social Media Channels

Ποιός είναι ο Χριστός

Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός και λόγος του Θεού, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος.

Αυτός που είπε και έγιναν τα πάντα. Αυτός, στο όνομα του Οποίου στερεώθηκαν οι ουρανοί και θεμελιώθηκε η γη.

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης τονίζει στο Ευαγγέλιό του, ότι ο Λόγος σάρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν.

Σας είπα προηγουμένως ότι ο Χριστός είναι η απάντηση του Θεού στην αγωνία του ανθρώπου και την αναζήτησή του και θέλω αυτό να σου το εξηγήσω περισσότερο.

Οι προσπάθειες του ανθρώπου να φθάσει τον Θεό αποδείχθηκαν μάταιες. Η πτώση του ανθρώπου δεν ήταν απλά και μόνο μια παράβαση, μια παρακοή ή μια ηθική αστοχία. Η πτώση του είχε σαν αποτέλεσμα τον οντολογικό ακρωτηριασμό του. Έτσι, ενώ οι πολλές θρησκείες φανερώνουν ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον Θεό, φανερώνουν δηλαδή την ασίγαστη δίψα του ανθρώπου για τον Θεό, ο άνθρωπος από μόνος του δεν μπόρεσε να φθάσει τον Θεό και να χορτάσει τη δίψα του.

Ο απόστολος Παύλος λέγει ότι ο Θεός εξαπέστειλε τον Υιόν αυτού όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου. Πλήρωμα του χρόνου, σημαίνει τον κατάλληλο καιρό, την κατάλληλη ώρα. Αυτό που έκανε λοιπόν, τον καιρό κατάλληλο, ήταν η συνειδητοποίηση ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να σωθεί με τις δικές του δυνάμεις.

Αυτό, λοιπόν, που δεν μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, να φθάσει δηλαδή μέχρι το Θεό, το κάνει ο Θεός. Κλείνει τους ουρανούς και κατεβαίνει στη γη. Ο Θεός προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση και γίνεται άνθρωπος, για να μπολιάσει την ανθρώπινη φύση με το θεϊκό μπόλι. Ο Υιός του Θεού, γίνεται Υιός του ανθρώπου. Ο Χριστός, λοιπόν, δηλαδή ο ενανθρωπήσας Υιός του Θεού, είναι η απάντηση του Θεού στην αγωνία του ανθρώπου. Η παρουσία του Χριστού στη γη σημαίνει το τέλος της κάθε θρησκείας και την αρχή της Εκκλησίας. Το τέλος της κάθε θρησκείας με την έννοια κατ' αρχήν ότι ο Χριστός είναι το πλήρωμα, η απάντηση στην θρησκευτική αναζήτηση. Ο άνθρωπος αναζήτησε τον Θεό και ο Θεός ήλθε συγκεκριμένα και πραγματικά να συναντήσει τον άνθρωπο και όχι μόνο να τον συναντήσει άλλα και να τον καλέσει να γίνει μέτοχος της ζωής του.

Η Εκκλησία είναι η κλήση και η μετοχή στη ζωή του Χριστού. Η Εκκλησία είναι ο Χριστός, που προσφέρεται σε μας για να γίνει δικός μας και να γίνουμε δικοί του. Όσοι τον δέχθηκαν, τους έδωσε την εξουσία να γίνουν παιδιά του Θεού, μας λέγει χαρακτηριστικά ο ευαγγελιστής Ιωάννης.

'Ο Χριστός όμως είναι το τέλος της κάθε θρησκείας και από μια άλλη πλευρά. Από την στιγμή που ο Θεός είναι Ένας και αυτός είναι ο Χριστός, τη δίψα του ανθρώπου για τον Θεό μόνο ο Χριστός μπορεί να την σβήσει και κάθε αναζήτηση εκτός του Χριστού είναι μάταιη, δηλαδή χωρίς αποτέλεσμα. (Συνεχίζεται)

Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου Ιωάννου

Η Εκκλησία και οι θρησκείες

Πολλοί ρωτούν:

Γιατί υπάρχουν πολλές θρησκείες;

Πώς εγώ θα ξέρω ποιά είναι η αληθινή;

Άλλοι θέτουν το ερώτημα καλοπροαίρετα και άλλοι κακοπροαίρετα. Λέγοντας κακοπροαίρετα εννοώ ότι κάποιοι νομίζουν ότι εντάσσοντας την Εκκλησία στις πολλές θρησκείες την σχετικοποιούν, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Το πλήθος των θρησκειών τονίζει μια αναντίρρητη αλήθεια. Ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον Θεό, όχι γιατί φοβάται, αλλά γιατί ο Θεός είναι δομικό στοιχείο του ανθρώπου, είναι, για να το πω πολύ απλά, το βασικό υλικό με το οποίο κατασκευάσθηκε ο άνθρωπος. Αναζητώντας τον Θεό δεν ζητά κάποιον ισχυρό προστάτη επειδή φοβάται, αλλά την οντολογική ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του. Οι πολλές θρησκείες φανερώνουν την αγωνιώδη προσπάθεια του ανθρώπου να φθάσει στο Θεό. Τις θρησκείες τις έφτιαξαν οι άνθρωποι, είναι οι δρόμοι της δικής τους αναζήτησης. Η πολλαπλότητα των θρησκειών, το φαινόμενο των παραθρησκευτικών φαινομένων δείχνει την ασίγαστη δίψα αυτής της αναζήτησης. Είναι σημαντικό λοιπόν, παιδί μου, να καταλάβεις σωστά την Ιστορία.

Όλοι καταλαβαίνουμε όμως κάτι: ότι ενώ οι θρησκείες είναι πολλές ο Θεός είναι Ένας. Η απάντηση λοιπόν του Θεού στην εναγώνια αναζήτηση του ανθρώπου, είναι ο Ιησούς Χριστός. (Συνεχίζεται)

Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου Ιωάννου

π. Σάββας: Οι φυλές της Ανάστασης (video)

Κήρυγμα του π. Σάββα στην ενορία μας για τις "φυλές της Ανάστασης". Πατήστε το κουμπί play για να ξεκινήσει το video.

Περισσότερα

Εγκύκλιος της Κυριακής των Βαΐων 2011

Ἀγαπητοί ἀδελφοί,

Χθές ἑορτάσαμε τήν Ἀνάσταση τοῦ φίλου τοῦ Χριστοῦ Λαζάρου.

Ὁ Χριστός - ἴσως γιά πρώτη καί τελευταία φορά στήν ἐπί γῆς ζωή Του - ἔρχεται σέ ἕνα νεκροταφεῖο. Στό νεκροταφεῖο τῆς Βηθανίας. Καί πλησιάζει στόν τάφο ἑνός ἀπό τούς πιό στενούς Του φίλους, στόν τάφο τοῦ Λαζάρου. Ὁ νεκρός ἔχει πλέον ἀρχίσει νά ἀναδίδει τήν ἀφόρητη δυσοσμία τῆς φθορᾶς, ἀφοῦ ἡ κηδεία του ἔγινε πρίν τέσσερεις μέρες. Ἡ Μάρθα καί ἡ Μαρία, οἱ ἀδελφές του, μαζί μέ ὅλη τήν Βηθανία, εἶναι πάλι ἐκεῖ καί κλαῖνε. Ὁ Χριστός συγκλονίζεται ἀπό τούς θρήνους τους. Πονάει γιά τόν θάνατο τοῦ φίλου Του. Καί δακρύζει...

Περισσότερα

Η Προσευχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Ανάμεσα σ’ όλες τις προσευχές και τους ύμνους τις Μεγάλης Τεσσαρακοστής μπορεί να ονομαστεί η προσευχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η Παράδοση την αποδίδει σε έναν από τους μεγάλους δασκάλους της πνευματικής ζωής, τον Άγιο Εφραίμ το Σύρο. Να το κείμενο της προσευχής:

Περισσότερα

Σελίδα 7 από 10

Δημιουργήθηκε από τον Νίκο Χαραλαμπίδη