Τελευταία Νέα

  • Πρόσκληση στο Πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου. 2020
    Περισσότερα
  • Δραστηριότητες Ενορίας Αγίου Βησσαρίωνος Φιλιππιάδος 2019 -2020
    Περισσότερα
  • Πρόσκληση στο Πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου.
    Περισσότερα
Δείτε τα όλα

Social Media Channels

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΙ Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πρόσφατα παρακολούθησα μια συγκλονιστική τηλεοπτική συνέντευξη.
Ένας νεαρός από το Μόντρεαλ του Καναδά, που ζει, όπως θα λέγαμε στην θεολογική γλώσσα, μια "κοσμική" ζωή, έχει μια απέραντη αγάπη στην ψυχή του για τα πονεμένα πλάσματα.
Αποκλείεται να είδε κάποιος το τηλεοπτικό αυτό πρόγραμμα και να μην έχει αισθανθεί έλεγχο από την ανθρωπιά αυτού του νεαρού.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι κάποτε πρόσφερε εθελοντική εργασία ως βοηθός μάγειρα σε οικογενειακή συνεστίαση που διοργάνωσε μια φαρμακευτική εταιρεία για τους υπαλλήλους της σε πάρκο του Μόντρεαλ.
Ήταν κατακαλόκαιρο κι ο νεαρός Στέφανος κουβαλούσε αναψυκτικά κι άλλα φαγητά. Από το πολύ πήγαινε -έλα άρχισε να ιδρώνει γι' αυτό έβγαλε το πουκάμισό του, για να αισθάνεται πιο άνετα.

Ενώ ήταν απασχολημένος με το κουβάλημα και το σερβίρισμα των ποτών και των φαγητών το μάτι του έπεσε σε ένα μικρό παιδάκι που καθόταν απόμερα χωρίς να συμμετέχει στο παιγνίδι των δεκάδων παιδιών των υπαλλήλων της εταιρίας που είχαν μαζευτεί στο πάρκο. Όταν το πλησίασε, διαπίστωσε ότι ο εφτάχρονος Γιαννάκης έπασχε από μυϊκή δυστροφία. Του έδειξε ενδιαφέρον, του μίλησε με αγάπη και κέρδισε εύκολα τη φιλία του. Έκτοτε αναπτύχθηκε μεταξύ τους ένας στενός αδελφικός δεσμός.

Η ΔΥΣΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑ

Ο μικρός Γιαννάκης συγκινήθηκε ιδιαίτερα όχι μόνο επειδή τον πλησίασε κάποιος άγνωστος και του πρόσφερε αγάπη και φιλία στη μοναξιά του, αλλά επειδή ο Στέφανος έχει γεροδεμένο σώμα, γεγονός που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στο δυστροφικό παιδάκι. Ρώτησε λοιπόν το φίλο του πώς κατόρθωσε να έχει τόσο ωραίο σώμα κι ο Στέφανος του απάντησε ότι γυμνάζεται τακτικά.
Το μικρό παιδάκι εξέφρασε την επιθυμία να παρακολουθήσει τον τρόπο που γυμνάζεται κι ο Στέφανος του υποσχέθηκε ότι θα ζητούσε από τους γονείς του να το πάρει στο γυμναστήριο κάποια μέρα που θα πήγαινε να ασκηθεί.
Όπως κι έγινε. Έκτοτε ο μικρός Γιαννάκης κι ο νεαρός Στέφανος ανέπτυξαν μια εγκάρδια φιλία.

Οι διακοπές του καλοκαιριού όμως ήταν προς το τέλος τους κι ο μικρός Γιαννάκης έπρεπε να επιστρέψει στο ίδρυμα για δυστροφικά παιδιά που λειτουργεί στην πολιτεία Οντάριο του Καναδά, τρεις περίπου ώρες μακριά με το αυτοκίνητο από το Μόντρεαλ. Γι' αυτό ήταν ιδιαίτερα θλιμμένος επειδή θα έχανε το νέο του φίλο.
Ο Στέφανος έβλεπε την αγάπη που του έτρεφε το μικρό παιδάκι και διαπίστωσε ότι είχε ανάγκη να επικοινωνεί μαζί του.
Έτσι τα δύο τελευταία χρόνια κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο πηγαίνει και μένει σε ξενοδοχείο κοντά στο ίδρυμα που φιλοξενεί τον εννιάχρονο τώρα Γιαννάκη. Παρόλο ότι δουλεύει μια πολύ σκληρή δουλειά στις οικοδομές και σηκώνεται κάθε μέρα πολύ πρωί για την εργασία του από την οποία επιστρέφει κατάκοπος κάθε βράδυ, εντούτοις αφιερώνει κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο, για να βρεθεί κοντά στο άρρωστο παιδάκι.
Τα δύο τελευταία χρόνια κάνει το πολύωρο αυτό ταξίδι ανελλιπώς, και ξοδεύει τετρακόσια περίπου δολάρια κάθε, φορά για δύο βραδιές διαμονή στο ξενοδοχείο, για φαγητό στο εστιατόριο, για βενζίνη του αυτοκινήτου του και για δώρα που παίρνει μαζί του για το μικρό του φίλο.

ΕΞΟΧΟ ΔΕΙΓΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

Οι αναγνώστες πρέπει να λάβουν υπόψη ότι ο Στέφανος είναι ένας πολύ ευπαρουσίαστος νεαρός 26 χρόνων, ο οποίος θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιήσει το Σαββατοκύριακο για να βγει έξω με την κοπέλα που αγαπά ή για να διασκεδάσει με τους φίλους του κι ο οποίος , όπως αναφέραμε εργάζεται σε μια πολύ κουραστική εργασία όλη τη βδομάδα κι επομένως χρειάζεται την αργία του Σαββατοκύριακου για να ξεκουραστεί. Παρόλα αυτά θυσιάζει όλες αυτές τις χαρές που συγκινούν τους νέους της ηλικίας του, για να επισκεφθεί το μικρό του φίλο. Όσο για το παιδάκι, βλέπει το Στέφανο σαν αληθινό άγγελο. Είναι γι'αυτόν ο αληθινός φίλος, ο μεγαλύτερός του αδελφός, ο φύλακας άγγελος, αληθινό δώρο του Θεού στη δυστυχισμένη και μοναξιασμένη του ζωή.

ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της συνέντευξης ήταν το γεγονός ότι ο Στέφανος δεν πήγε στην τηλεόραση για να δημοσιοποιήση την αγάπη που δείχνει στο άρρωστο παιδάκι. Το θέμα του τηλεοπτικού προγράμματος ήταν εντελώς διαφορετικό. Συμπτωματικά βγήκε η ιστορία του μικρού Γιαννάκη στην επιφάνεια. Περιττό φυσικά να πω ότι έκλεψε την παράσταση. Κι όχι μόνο αυτό. Όταν η τηλεπαρουσιάστρια εντυπωσιάστηκε, όπως ήταν φυσικό, από την ανθρωπιά του και προσπάθησε να τον επαινέσει, η αντίδραση του Στέφανου ήταν κυριολεκτικά συγκλονιστική.

-Μα καλά, του είπε ξοδεύεις οκτακόσια δολάρια το μήνα κι αφιερώνεις κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο για να επισκεφθείς ένα άρρωστο παιδάκι με το οποίο δεν έχεις καμιά συγγένεια;

Κι ο Στέφανος της απάντησε:
- Μα δεν είναι μόνο ο Γιαννάκης που ωφελείται από τη φιλία μας. Ωφελούμε κι εγώ. Ίσως περισσότερο από αυτόν. Όταν αντιμετωπίζω μικροπροβλήματα στη ζωή πάντα θυμούμαι πόσο δύσκολη είναι η ζωή του Γιαννάκη. Κάνω την αναπόφευκτη σύγκριση και βρίσκω το κουράγιο να αντιμετωπίσω καρτερικά τις αντιξοότητες.
- Ναι! Αλλά ξοδεύεις τόσα λεφτά, επέμενε η τηλεπαρουσιάστρια.
- Κερδίζω αρκετά! της απάντησε. (Υπενθυμίζω τον αναγνώστη ότι είναι τεχνίτης που επισκευάζει τις στέγες των σπιτιών).
- Έτσι είμαι σε θέση να ξοδεύω ένα ποσό για το μικρό μου φίλο. Άλλωστε όταν βλέπω το χαμόγελο της ευτυχίας στο προσωπάκι του, νιώθω τέτοια χαρά, που μου ξεπληρώνει και με το παραπάνω κάθε τι που κάνω γι' αυτόν.

ΠΡΟΤΥΠΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΗΘΟΥΣ

Με άλλα λόγια ο Στέφανος, όχι μόνο προσφέρει με την καρδιά του τόσο χρήμα, τόσο χρόνο και τόσο κόπο επί συστηματικής βάσεως για να βοηθήσει το άρρωστο παιδάκι, αλλά επιπλέον προσπαθεί να υποτιμήσει το μέγεθος της προσφοράς του και να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ευεργετούμενο!

Όσοι είναι εξοικειωμένοι με το Ευαγγέλιο και την πατερική γραμματεία κατανοούν ότι ο νεαρός Στέφανος είναι " ο καλός Σαμαρείτης " του Ευαγγελίου κι αυτός που θα "στήσει εκ δεξιών Του" την ημέρα της κρίσεως, επειδή " ο ελάχιστος αδελφός Του" " ησθένησε" και τον επισκέπτεται.

Αλήθεια ! Τί έλεγχος και τί παράδειγμα για μας που τρέφουμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε σωστοί χριστιανοί!

πηγή:Περιοδικό Ορθόδοξη Μαρτυρία

Δημιουργήθηκε από τον Νίκο Χαραλαμπίδη