Τελευταία Νέα

  • Πρόσκληση στο Πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου. 2020
    Περισσότερα
  • Δραστηριότητες Ενορίας Αγίου Βησσαρίωνος Φιλιππιάδος 2019 -2020
    Περισσότερα
  • Πρόσκληση στο Πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου.
    Περισσότερα
Δείτε τα όλα

Social Media Channels

Η Ρίζα

Ρίζα της πίστης μας είναι το βάπτισμα. Με την πίστη και με το βάπτισμα, η ζωή μας ριζώνει στον Χριστό, που είναι η ζωή του κόσμου. Με το βάπτισμα παίρνουμε φωτισμό, αγιασμό, δύναμη.

Το βάπτισμα είναι η ρίζα.

Χωρίς βάπτισμα, ότι και να κάμει ο άνθρωπος, είναι χωρίς ρίζα, χωρίς ζωή, χωρίς αξία.

Χωρίς βάπτισμα, ακόμη κι αν ένας άνθρωπος γίνει, από όλους τους καλούς καλύτερος, και από όλους τους ευσεβείς ευσεβέστερος, ΔΕΝ θα σωθεί!... Γιατί, για να σωθούμε, η ζωή μας πρέπει να είναι ριζωμένη στο Χριστό, στον έναν και μόνον αληθινό Θεό.

Με το βάπτισμα, ο άνθρωπος πλένεται. Και σωματικά. Και ψυχικά. Και καθαρίζεται. Από κάθε αμαρτία. Και μάλιστα, σε τέλειο βαθμό. Και ξαναγυρίζει στην κατάσταση, που ήταν ο Αδάμ, πριν αμαρτήσει, πριν την πτώση. Γυρίζει στο κατ’ εικόνα. Γίνεται καινή κτίση: Ολοκάθαρος. Σαν άγγελος.

Αλλά όχι μόνο αυτό.

Με το βάπτισμα, ο άνθρωπος γίνεται υιός του Θεού. Παίρνει τον αρραβώνα της αιώνιας ζωής. Γίνεται επίσημα, κληρονόμος της Βασιλείας του Θεού. Και κάτι ακόμη! Γίνεται και Μέλος του Σώματος του Χριστού. Γίνεται ένα κομμάτι από το Χριστό!... Και παίρνει το μεγάλο προνόμιο να έχει, σαν υιός του Θεού, έναν προσωπικό άγγελο φύλακα.

Αλήθεια τί μεγάλες ευεργεσίες και δωρεές!

Ας το βάλουμε, λοιπόν, βαθειά μέσα μας, ότι: Το βάπτισμα είναι η μεγαλύτερη ευεργεσία του Θεού σε μας. Είναι η ρίζα της πίστης μας. Και χωρίς ρίζα, δέντρο δεν γίνεται. Και χωρίς βάπτισμα , τίποτε καλό δεν γίνεται. Τίποτε ευάρεστο στο Θεό δεν γίνεται.

Πρέπει λοιπόν, έχουμε και εμείς χρέος, να κάμωμε κάτι. Όπως δηλαδή, δεν κάνει, το φυτό να μείνει για πάντα μόνο ρίζα, έτσι κι η ζωή μας, δεν κάνει να μείνει στη ρίζα: στο βάπτισμα. Πρέπει να γίνει δέντρο. Πρέπει να κάμει κλαδιά, φύλλα, λουλούδια, καρπούς. Πρέπει , και η ζωή μας να γεμίσει με αρετές και με έργα καλά.

Εξ ίσου μεγάλη, ασύλληπτα μεγάλη, είναι και η αγιαστική δύναμη, που έχει το νερό του βαπτίσματος, ο μεγάλος αγιασμός. Ενδεικτικό είναι, το ότι για να πιούμε τον μεγάλο αγιασμό, την παραμονή των Θεοφανείων νηστεύουμε και το λάδι.

Ας εκμεταλλευόμαστε λοιπόν, όσο πιο καλά μπορούμε την ευκαιρία, να πιούμε αγιασμό και να ραντίσωμε το σπίτι μας, τα υπάρχοντά μας. Και ας ευχαριστούμε τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, για τη μεγάλη αυτή δωρεά Του.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ

Δημιουργήθηκε από τον Νίκο Χαραλαμπίδη