Τελευταία Νέα

 • Πρόσκληση στο Πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου. 2020
  Περισσότερα
 • Δραστηριότητες Ενορίας Αγίου Βησσαρίωνος Φιλιππιάδος 2019 -2020
  Περισσότερα
 • Πρόσκληση στο Πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου.
  Περισσότερα
Δείτε τα όλα

Social Media Channels

Μήλα και Διαμάντια

Ένα παλιό παραμύθι λέει: Σε ένα βασιλιά, ένας απλός άνθρωπος του πήγαινε κάθε μέρα, ένα μικρό δώρο. Ένα μήλο. Ένα απλό, φτηνό μήλο. Κάθε ημέρα το ίδιο. Πάντα το ίδιο. Συνεχώς το ίδιο.

Ο Βασιλιάς από ευγένεια το έπαιρνε. Και μετά το πετούσε από το παράθυρο στον κήπο. Αυτό γινόταν κάθε μέρα. Και ο βασιλιάς έμενε με την απορία:

-Γιατί μου το φέρνει αυτό το μήλο;

Η απορία του βασιλιά έμενε χωρίς απάντηση. Όταν έξω στον κήπο μαζεύτηκαν πολλά μήλα, που σάπισαν και άρχισαν να μυρίζουν, ο Βασιλιάς έστειλε κάποιον υπηρέτη να καθαρίσει τον τόπο. Και τότε λύθηκε η απορία του. Μέσα στο κάθε μήλο υπήρχε και ένα μικρό διαμάντι! Κάτω από την εξωτερικά ευτελή προσφορά κρυβόταν ένας θυσαυρός.

Γιατί το θυμηθήκαμε το παραμύθι αυτό στην αρχή της χρονιάς;

-Γιατί μοιάζει με τη ζωή μας! Και με μας.

Κάποιος μας κάνει μια προσφορά. Στα επιπόλαια μάτια μας, μας φαντάζει ευτελής και χωρίς σημασία, μικρή, τιποτένια. Ποιά είναι αυτή η προσφορά του Κάποιου;

Μας δίνει μια ημέρα! Εμείς οι ανόητοι, την βλέπουμε όπως ο Βασιλιάς το μήλο. Και έτσι χάνουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να την εκμεταλλευτούμε σωστά, να την αξιοποιήσουμε. Και σκοτώνουμε τον καιρό μας. Τον πετάμε και τον πατάμε! Στη ρηχή μας σκέψη η ημέρα μας είναι χωρίς αξία. Και έτσι περνάμε τον καιρό μας ανόητα. Και έτσι σιγά σιγά η ζωή μας σαπίζει. Μέχρι που κάποια στιγμή ξυπνάμε. Και καταλαβαίνουμε πως κάπως αλλιώς έπρεπε να είχαμε δεί τα πράγματα. Και ότι αν το είχαμε κάνει θα είχαμε στα χέρια μας ένα θησαυρό, που ατυχώς τον πετάξαμε μόνοι μας έξω από το παράθυρο!

Η αλλαγή της χρονιάς μας σπρώχνει:

 • Να κάνουμε έναν απολογισμό για το παρελθόν και μια σωστότερη αξιολόγηση για το μέλλον.
 • Να κάνουμε σήμερα αυτό που δεν κάναμε χθες.
 • Να ευχαριστήσουμε το Χριστό, που μας δίνει κάθε μέρα της ζωή μας.
 • Να καταλάβουμε την μεγάλη αξία του χρόνου στην ζωή μας.
 • Να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η τόσο ευτελής και μικρή για μας έννοια ΗΜΕΡΑ όταν την ιδούμε σωστά γίνεται στα χέρια μας ένα διαμάντι, κι εμείς γινόμαστε πλούσιοι.
 • Μια καινούργια ημέρα είναι μια καινούργια δυνατότητα να γνωρίσουμε τον Χριστό. Να γνωρίσουμε ουσιαστικά τον Χριστό. Να αγωνιστούμε να αποκτήσουμε επικοινωνία και σχέση μαζί του.
 • Να αποκτήσουμε λίγη καλοσύνη, λίγη κατανόηση, λίγη αγάπη.
 • Να ομορφήνει η ζωή μας.

Από απλά και καθημερινά μικρά γεγονότα ομορφαίνει η ζωή μας.

Εμείς αντί να το σκεφτούμε αυτό και να προβληματιστούμε, κυνηγάμε ανόητα, πράγματα τάχα "μεγάλα". Στην πραγματικότητα σάπια και κούφια. Και βιώνουμε έτσι την ρηχότητα και την παγωνιά, μια θλιβερή μοναξιά, μια ξεραϊλα.

Λοιπόν ας ιδούμε τη ζωή μας σωστά. Ας αρχίσουμε να ψάχνουμε για τα διαμάντια:

Αν πέρυσι δεν συνήθιζα να εξομολογούμαι, ας το αρχίσω.
Αν δεν πήγαινα στη Θεία Λειτουργία ας ξεκινήσω!
Αν δεν έκανα προσευχή, Ας κάμω σήμερα αρχή.
Σήμερα, όχι αύριο! Μόνο το σήμερα έχουμε μπροστά μας. Δεν ξέρουμε, αν το αύριο θα έρθει και να μας φέρει... ένα καινούργιο μήλο!

Αρχιμ. Θ. Μ.

Δημιουργήθηκε από τον Νίκο Χαραλαμπίδη